Letovi danas traju dulje nego prije 40 godina – evo zašto

....

....

-A A +A

Današnji letovi traju osjetno dulje nego oni na istim linijama prije 40 ili 50 godina.

Tako je na primjer 1973. godine let od New Yorka do Houstona trajao oko dva sata i 37 minuta, dok danas traje preko sat vremena dulje, piše Insider.

S obzirom da je tehnologija u međuvremenu samo napredovala – što je razlog?

Odgovor je jednostavan – štednja goriva.

Zračne kompanije mogu uštedjeti milijune dolara ako samo njihovi zrakoplovi lete malo sporije. Gorivo čini veliki dio operativnih troškova, tako da čak i sitna smanjivanja brzine jako djeluju na proračun tvrtke.

Cijena goriva nalazi se iza svake mjer uštede koje su aviokompanije uvele u zadnjih nekoliko godina, poput dodatne napvate za višak prtljage ili smanjene ponude hrane i drugih usluga. Svim tim mjerama cilj je smanjiti težinu tereta a samim time povečati učinkovitost leta.

Potrošnja zrakoplovnog goriva dosegnula je vrhunac 2005. a od onda je pala za 15%, djelomično zahvaljujući i tim mjerama.

Aviokompanije izrađuju i svoje rasporede letova tako da unaprijed uračunaju neočekivane zastoje i vrijeme provedeno na stajanci prije uzlijetanja ili nakon slijetanja, zbog čega isto djeluje kao da letovi traju dulje nego prije. Tako da ako vaš let stigne prije vremena, to nije zato što ste imalo dobar vjetar, već jednostavno nije bilo nikakvih ozbiljnijih zastoja.

Autor : O.C.

Iz kategorije

Osnivači Instagrama pobjegli su iz Facebooka, nisu se baš slagali sa Zuckerbergovim idejama
Osnivači Instagrama, Kevin Systrom i Mike Krieger, odlaze iz Facebooka, a Bloomberg piše kako je glavni razlog taj što se baš ne slažu s Markom Zuckerbergom.
27.09.2018 - 18:45
RIMAC OPET BACIO SVIJET NA KOLJENA! Hrvati će genijalni C_Two moći vidjeti u Zagrebu
Rimac automobili planiraju proizvodnju 150 primjeraka C_Two, a najveći dio komponenti proizvodit će se u Hrvatskoj
27.09.2018 - 18:09
Boom Supersonic: Uskoro od Londona do New Yorka za 3 sata
Američka kompanija Boom Supersonic najavila je dovršetak razvoja supersoničnoga zrakoplova koji će letjeti brzinom 2335 km/h na visini 18.000 metara...
25.08.2017 - 01:33
SAVJET PROMETNOG STRUČNJAKA: Isključite sustav start-stop, za to postoji jako dobar razlog
Sustav start-stop, već uobičajen dio opreme mnogih novih automobila zadužen za automatsko gašenje motora kod kraćih stajanja i njegovo ponovno paljenje, popularnost je stekao zbog štednje goriva i smanjenja zagađenja. No, priča ima i drugu stranu.
07.06.2017 - 18:43
VRIJEDNOST BRANDOVA U AUTOINDUSTRIJI: Bez promjene na vrhu, pogledajte kako stoje BMW, Tesla, Porsche…
Četvrtu uzastopnu godinu Toyota zauzima vrh autoindustrije kada je u pitanju vrijednost branda, vidljivo je iz analize koju je objavio 
07.06.2017 - 18:11
SLUŽIT ĆE NARODU: Talijanska policija oduzela mafiji Ferrari 458 Spider i napravila noćnu moru za prijestupnike
Talijanski zakon dopušta, javlja portal motor1.com prenoseći priču, policiji konfiscirati vlasništvo mafije, a dokazano je to primjerom Ferrarijeva modela 458 Spider kojeg će tamošnji organi čuvanja javnog reda korsititi u edukacijske svrhe.
04.04.2017 - 13:44
Mate Rimac na Forbesovoj listi 300 poduzetnika koji će utjecati na Europu u idućih 50 godina
Forbes je predstavio svoj godišnji “30 Under 30 Europe” popis, koji sadrži 300 mladih inovatora, poduzetnika i vođe diljem Europe koji su mlađi od 30 godina, a koji transformiraju poslovanja, tehnologije, financije, medije, kulturu… Na listi se našao i domaći poduzetnik Mate Rim
17.01.2017 - 17:12

Stranice