Bivši studenti Princetona pokreću aplikaciju za psihoterapiju. Kažu da je nešto kao Uber

....

....

-A A +A

”Tu sam za vas i stalo mi je. Znam da je to možda čudno čuti od stranca,” kaže mi žena s druge strane slušalice iskrenim, mirnim glasom, piše novinarka Vicea. Isprobava Happy, aplikaciju koja izlazi u prosincu i koja spaja uznemirene ljude s običnim ljudima s nevjerojatnom sposobnošću slušanja za nisku cijenu od 40 centi po minuti. Nešto kao Uber za psihoterapeute.

Njena slušačica predlaže joj da ispriča svoju priču i ona počinje. Uglavnom sluša, povremeno pita prikladna pitanja i vodi do konstruktivnih zaključaka. Happy nudi dobre slušače, nešto kao razvodnjene psihijatre amatere. Ekonomija dijeljenja u svom ekstremu.

‘Lijepo je pritisnuti gumb i čuti glas’

Aplikaciju su napravili bivši studenti Princetona koji su studirali psihologiju i marketing. Osnivač Jeremy Fischbach kiaže da mu je ideja pala na pamet dok je prolazio kroz teško razdoblje, a prijatelji mu nisu bili dostupni.

”Bilo bi lijepo samo pritisnuti gumb i čuti glas” kaže. Obratio se prijatelju Elyju Alvoradu koji je ranije radio na aplikacijama. Njihov proizvod nije zamjena za terapiju. Više kao most do nje. Happy nije za sve emocionalne raspone. Ako je 10 potpuna sreća, a -10 suicidalnost, Happy je za ljude koji su između -1 i -5 , dakle ljude koji prolaze kroz umjereno teško razdoblje, životne promjene, prekide i slično.

Nešto poput Ubera

Trenutno traže 2000 slušača. Velika većina su žene. Ne pružaju im nikakvo obrazovanje. Slušači obrazuju jedni druge i međusobno dijele strategije koje pokupe na forumu aplikacije. Ljudi koji zovu ih ocjenjuju. S lošom prosječnom ocjenom prestajete biti slušač. S visokim ocjenama dobivate više poziva.

Izgled aplikacije happyIZGLED APLIKACIJE HAPPYHappy

Termin ekonomija dijeljenja je eufemizam za digitalno brisanje granica između profesionalaca i amatera, a Happy je samo posljednji u nizu primjera ovog procesa. Formati dijeljenja pojavljuju se tamo gdje tradicionalana industrija zakazuje, poput prijevoza (Uber), smještaja (Airbnb) i sada kod mentalnog zdravlja.

Nema savjeta

”Gradimo uslugu koja se zasniva na onom najboljem u ljudima. Empatiji i razumijevanju” kažu iz Happyja. Kod ekonomije dijeljenja nije sve u profitu, iako je i on dio cilja. Startupovi iz ovog područaj uvijek bar malo žele promijeniti svijet.

Njihovi su pozivi strukturirani poput terapije – empatično slušanje, prikladna pitanja i zajedničko zaključivanje. Ova dokazana formula korisniku bi trebala biti ugodna i zabavna. Na kraju razgovora slušač vas puni ohrabranjem. Govori vam koliko ste snažni jer razmišljate o svom životu. Snažni jer ste se javili. Puni vas pozitivom, ali ne daje nikakve savjete. ”Ako ne dajete savjete, ne možete napraviti štetu” kažu osnivači.

Autor : O.C.

Iz kategorije

Predstavili fascinantan leteći automobil za čiju vam vožnju čak ni ne treba dozvola
Predstavljen je BlackFly – prva ultralaka elektična letjelica s okomitim uzlijetanjem i slijetanjem.
27.09.2018 - 18:34
KAKO DA VAM TELEFON DULJE TRAJE: Pet mitova o punjenju i trajanju baterije mobitela
Mnogo je tvrdnji o tome što je dobro ili loše za životni vijek baterije mobitela, ali jesu li sve istinite? Ovo je pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajnost baterije. 1. Baterija treba biti prazna ili gotovo prazna prije punjenja
21.09.2018 - 12:38
NEĆETE TREBATI DUGO ČEKATI: Potvrđeni datumi izlaska Samsungovih Galaxy S9 i S9 Plus
Smartphone Samsung Galaxy S9 trebao bi se uskoro naći u prodaji, potvrdio je šef Samsunga.
14.01.2018 - 20:40
SAMSUNG OPET U VELIKOM PROBLEMU: Ako ste kupili ovaj mobitel, postoji šansa da ga neće moći napuniti
Samsungov Galaxy Note 8 ima problema s baterijama, čini se da se ne mogu puniti.
08.01.2018 - 19:32
LAKŠE ĆETE SE DOPISIVATI: iPhone ima skrivenu jednoručnu tipkovnicu, evo kako je aktivirati
Ako vam je problem tipkati jednom rukom na novim modelima iPhonea, Apple je osmislio jednostavno rješenje
08.01.2018 - 19:27
PAMETNI SUSTAV KOJI ĆE SPAŠAVATI ŽIVOTE: Dobra vijest za sve motocikliste zove se Brake Free
Brake Free naziv je pametnog sustava koji povećava vidljivost sudionika prometa na dva kotača, a koje se aktivira bilo kojim načinom smanjenja brzine. Sustav je bežičan, ne koristi aplikacije, pričvršćuje se na kacigu i definitvno utječe na sigurnost vozača motocikala.
25.08.2017 - 01:18
ŽELITE LETJETI? Samsung vam to omogućuje – tehnologijom virtualne stvarnosti
Samsung je omogućio noju da poleti uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti, piše 
04.04.2017 - 13:56

Stranice