Google je, uz pomoć tisuća sati političkih TV emisija, razvio softver za čitanje s usana koji to radi bolje od ljudi

....

....

-A A +A

Znanstvenici Googleovog laboratorija Deep Mind i Sveučilišta u Oxfordu, uz pomoć umjetne inteligencije, stvorili su najprecizniji softver za čitanje s usana ikad, javlja The Verge. Korištenjem nekoliko tisuća sati BBC-jevog televizijskog programa, znanstvenici su uspjeli toliko dobro istrenirati neuronske mreže da točnost tumačenja video snimki iznosi 46,8 posto.

Ako vam se to ne čini impresivnim, pogotovo u usporedbi s preciznosti softvera s umjetnom inteligencijom kod transkribiranja audio zapisa, onda trebate znati da je u tumačenju te iste video snimke profesionalni čitač s usana imao točnost od svega 12,4 posto.

Učenje na BBC-jevim TV emisijama

Istraživanje je na tragu ranije objavljenog rada skupine znanstvenika sa Sveučilišta u Oxfordu. Korištenjem sličnih tehnika, napravili su program za čitanje s usana nazvan LipNet, čija je točnost bila 93,4 posto. I u ovom slučaju, softver je imao bolji rezultat od čitača s usana u ljudskom obliku koji je ostvario točnost od 52,3 posto.

LipNet je testiran na snimkama napravljenima baš u tu svrhu, na kojima su volonteri izgovarali jednostavne rečenice. Za usporedbu, softver Deep Minda testiran je na puno zahtjevnijem materijalu – konverzacijama vođenim na BBC-jevim političkim TV emisijama.

Za pripremu softvera korišteno je više od pet tisuća sati TV emisija, uključujući Newsnight, Question Time i World Today. Video snimke sadržavale su više od 118 tisuća različitih rečenica, i oko 17.500 jedinstvenih riječi. Za usporedbu, baza testnog videa za LiPNet sadržavala je tek 51 jedinstvenu riječ.

Primjena – od nijemih filmova do špijunaže

Znansvenici objašnjavaju da su mogućnosti primjene softvera ogromne. Ne samo da bi ljudima s oštećenim sluhom mogla pomoći u razumijevanju razgovora, nego bi se mogao koristiti za tumačenje nijemih filmova ili omogućiti omogućiti davanje naredbi osobnim asistentima poput Alexe ili Siri bez glasa, samo mimikom usta.

Naravno, većina će prvo pomisliti da je tehnologija čitanja s usana dušu dala za nadzor i špijunažu. Iako znanstvenici upozoravaju da postoji golema razlika između transkribiranja TV snimki vrhunske rezolucije i pikselizirane nadzorne snimke loše kvalitete, ne možete ignorirati činjenicu da bi umjetna inteligencija vrlo lako mogla premostiti tu razliku.

Autor : O.C.

Iz kategorije

NEĆETE TREBATI DUGO ČEKATI: Potvrđeni datumi izlaska Samsungovih Galaxy S9 i S9 Plus
Smartphone Samsung Galaxy S9 trebao bi se uskoro naći u prodaji, potvrdio je šef Samsunga.
14.01.2018 - 20:40
SAMSUNG OPET U VELIKOM PROBLEMU: Ako ste kupili ovaj mobitel, postoji šansa da ga neće moći napuniti
Samsungov Galaxy Note 8 ima problema s baterijama, čini se da se ne mogu puniti.
08.01.2018 - 19:32
LAKŠE ĆETE SE DOPISIVATI: iPhone ima skrivenu jednoručnu tipkovnicu, evo kako je aktivirati
Ako vam je problem tipkati jednom rukom na novim modelima iPhonea, Apple je osmislio jednostavno rješenje
08.01.2018 - 19:27
PAMETNI SUSTAV KOJI ĆE SPAŠAVATI ŽIVOTE: Dobra vijest za sve motocikliste zove se Brake Free
Brake Free naziv je pametnog sustava koji povećava vidljivost sudionika prometa na dva kotača, a koje se aktivira bilo kojim načinom smanjenja brzine. Sustav je bežičan, ne koristi aplikacije, pričvršćuje se na kacigu i definitvno utječe na sigurnost vozača motocikala.
25.08.2017 - 01:18
ŽELITE LETJETI? Samsung vam to omogućuje – tehnologijom virtualne stvarnosti
Samsung je omogućio noju da poleti uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti, piše 
04.04.2017 - 13:56
NOVITET NA FACEBOOKU UNIŠTAVA NAJBOLJU STVAR: Nema više anoinimnog špijuniranja bivših
Novitet na Facebooku uništio je jedan od najboljih stvari kod ove društvene mreže – anonimno ‘špijuniranje’ prijatelja bez da vas oni uhvati.
04.04.2017 - 13:54
VIDEO: HOĆE LI OVAKO IZGLEDATI NOVI IPHONE8? Zamijenit će staklo plastikom i imati zaobljeni ekran…
Sljedeći Appleov smartfon mogao bi odbaciti tranutačni dizajn temeljen na aluminiju i staklu te ga zamijeniti novim, zaobljenim plastičnim OLED ekranom.
20.12.2016 - 16:02

Stranice