Odgovor na pojedine medijske provokacije povodom finala KUP-a BiH

....

....

-A A +A

Nisam netko tko uživa pisati tekstove za portal, ali na tekstove provokatorskih medija na temu finalne utakmice Kupa Bosne i Hercegovine između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo jednostavno nisam mogla ostati bez reakcije. Umjesto da se piše o prazniku nogometa, o samoj igri, penalima, uvijek ima i ovih koji se nazivaju novinarima (a ja osobno mislim da mi sramote profesiju) i provociraju narod ne bi li došli do pregleda izvučenom senzacijom iz ničega, a sve iz razloga jer kvalitetan tekst nisu u stanju napisat, a plaću treba opravdat.

Na samom početku utakmice za vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine koja nema teksta i koja je nametnuta nakon rata Bosni i Hercegovini publika je uzvikivala Mi Hrvati, a dio publike je zviždao. Mediji prenose kako Hrvati iz Širokog Brijega mrze vlastitu domovinu, a slave trofej iste, a pošto se radi o Hrvatima to se naziva i nacionalni udar.

Kao prvo nije mi jasno koja je razlika između toga što Hrvati iz Širokog Brijega za vrijeme himne uzvikuju Mi Hrvati i  toga što Bošnjaci iz Sarajeva za vrijeme himne pjevaju svoj tekst ( Jedna si jedina )? Nijedno od ovo dvoje nije tekst himne, niti jedno od ovo dvoje ni u kojem pogledu ne vrijeđa drugoga. Ja ako se osjećam Hrvaticom ne može meni netko iz Bosne govoriti što sam. Da se osjećam Amerikankom uzvikivala bih Mi Amerikanci.

 Kao drugo zviždanjem himne u Širokom Brijegu nije znak mržnje prema Bosni i Hercegovini kako se piše, već znak otpora politici i stanju u Bosni i Hercegovine koje preko 20 godina tlači Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Hercegovina milijune šalje u Sarajevo, a Hrvatskom narodu se skoro pa ništa ne vraća. Dok god u Bosni i Hercegovini vlada ovakva klima da se stalno jednoga tlači i umanjuju se vrijednosti jednoga nikad ista neće naprijed i biti će ono što trenutno samo i je zemlja jer tako piše u katastru.

Uzvik Za dom spremni nije uzvik kako kažu iz zločinačke NDH, Ustaške itd. To je stari Hrvatski pozdrav koji datira još iz 1566. godine od Nikole Šubić Zrinski.  A istu činjenicu ustvrdio je čak i prekršajni sud u Kninu 2011. godine. Ne razumijem u ove tri riječi koji dio se odnosi na mržnju prema drugome? Ja ovdje vidim samo ljubav prema vlastitom domu. Možete slobodno prevesti i na engleski pa reći nekom strancu isto. Baš me zanima dali bi isti to doživio kao uvredu?!?

Naravno tu nije kraj sipanju mržnje. Dotakli su se još i teme kako u Širokom Brijegu igraju samo katolici. Iako se ovo zna otkako postoji klub, bitno je da se tek nakon finala u Širokom to spominje u vijesti. Ako se klub odlučio da u njemu ne mogu igrati Srbi i Bošnjaci ne vidim što je to problem Bošnjacima. Bošnjaci slobodno mogu zabraniti igranje Hrvatima i Srbima u svojim klubovima. U Širokom Brijegu nitko ne bi primijetio to, a kamoli pisao tekstove o tome. Dali NK Široki Brijeg radi nešto kontra pravila UEFE I FIFE? NE! Dali je jedini takav klub na svijetu? NE!U čemu je onda gospodo Vaš problem? Gledajući stanje jasno je da među Bošnjacima fali kvalitetnih nogometaša pa im u klubovima igraju i Hrvati i Srbi i onda izigravaju multietničnost, da oni imaju na izvoz nogometaša kao Hrvati vjerujem da bi i oni uveli isto pravilo.

Ubij Baliju? Da i to se čulo na stadionu. Osobno isto osuđujem, ali isto tako osuđujem i Nogometni savez Bosne i Hercegovine koji po tko zna koji put osuđuje takav čin u Širokom Brijegu, a kada se ubij Ustašu, Žene pravite salate bit će mesa klat ćemo Hrvate itd. čuje na utakmicama Širokog Brijega, Zrinjskog, Viteza… na to još nijednom nisu napisali priopćenje i mogu slobodno kazati da su uvelike pridonijeli ovakvom stanju.

Pošto svi u tekstove dodaju neke događaje ne vezano za finale evo i ja ću nešto čisto da se ne zaboravi, ali i da se nadovežem na nelogičan rad Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Zbog transparenta podrške generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Nogometni savez je izrekao veliku kaznu NK Široki Brijeg iako tada ni jedan nije osuđen bio. I jedan i drugi su kasnije oslobođeni svih optužbi. Jeli onda red da savez vrati novce Širokom Brijegu? Samo u Bosni i Hercegovini te osude i prije početka suđenja.

Nadam se da ste shvatili poantu ovog teksta i uvidjeli da u Bosni i Hercegovini uvijek imamo dvostruka mjerila za sve i zato nam i je stanje kakvo je u zemlji. Ako tko kojim slučajem u ovom tekstu pronalazi provokaciju unaprijed poručujem da pročita više puta tekst i isti čita sa razumijevanjem dok shvati poantu teksta.

 

Nikolina Čolak.

Autor : O.C.

Iz kategorije

NK Široki Brijeg slavi 70. rođendan
NK Široki Brijeg ove godine slavi svoj 70. rođendan, a povodom tog jubileja klub će 12. listopada odigrati prijateljsku utakmicu s HNK Rijeka.
21.09.2018 - 12:16
FIFA: Hrvatska četvrta, BiH napredovala pet mjesta
Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je na četvrtom mjestu na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici objavljenoj u četvrtak, dok se prvi put u 25 od uvođenja ove ljestvice na prvom mjestu nalaze dvije reprezentacije.
20.09.2018 - 14:40
ABA liga u gradu prvaka
U sklopu Sajma za poboljšanje kvalitete života "Good life" u nedjelju od 12 do 15 sati na platou Mepas Malla oHKK Zrinjski Mostar organizira druženje igrača i navijača uoči ABA Lige 2 u kojem mostarska ekipa u četvrtak dočekuje momčad Dynamica.  Program:
20.09.2018 - 14:30
Vapaj bivšeg prvog tenisača svijeta: Prolazim kroz pakao, pomozite mi!
Bivši najbolji tenisač svijeta, Rus Jevgenij Kafeljnikov (43) prolazi kroz jako teško razdoblje života zbog problema s kćerkom.
29.07.2017 - 16:33
Porsche varao na testu ispušnih plinova: Povlači se 22 tisuće Cayennea
Ministarstvo prometa je još početkom mjeseca optužio Audi za ugradnju softvera za manipuliranje vrijednosti ispušnih plinova.
29.07.2017 - 16:40
OBJAVLJENA LISTA 100 NAJBOLJIH IGRAČA U POVIJESTI: Messi ispred Pelea, samo jedan igrač s ovih prostora u uglednom društvu
Jedan od najpoznatijih specijaliziranih nogometnih časopisa FourFourTwo objavio je u svom internetskom izdanju listu od 
29.07.2017 - 16:27
PREMIERLIGAŠI U BORBI ZA BIVŠEG VATRENOG: Miljenik Nike Kovača odlazi u najbolju ligu na svijetu?
Povremeni hrvatski reprezentativac Ante Rebić (23) na meti je novog engleskog premierligaša Huddersfielda, javlja talijanski internetski portal TuttoMercatoWeb.
29.07.2017 - 16:27

Stranice