Lubenice vole dugo toplo ljeto, a hercegovačke stižu do Belgije

....

....

-A A +A

Na sve one manje-više poznate probleme u poljoprivredi kao što su nekontrolirani uvoz, niska kupovna moć stanovništva, ove godine okomile su se i prirodne nedaće, prva je kasni mraz, pa suša, prenosi Radio Čapljina.

Međutim, izgleda da nekim proizvodnjama poput lubenica, suša pogoduje. Govori Marinko Merdžan jedan od vodećih proizvođača lubenice iz doline Neretve:

„Svjetlost i voda, to njoj odgovora, što viša temperatura i više svjetlosti, kod lubenice slador je viši. To je jedinstvena biljka. Visoke temperature potiču i potrošnju. Ove godine kvaliteta i potrošnja su, do sada, išle su ruku pod ruku", naglašava Marinko Merdžan koji je plasmana riješio povezivanjem s domaćim trgovačkim lancem. "Poslujemo s lokalnim trgovačkim lancem. Najveći domaći lanci uglavnom su uvozili, samo je dio kupovao manje količine, u Hercegovine. Preko veletržnice plasira se jedan dio, od Drvara do Trebinja i gore do Jablanice. Pored toga, tu se dogovara i plasman za dalje, utovara naručena roba, ide se i po njivama..."

Osvrćući se na lošu prošlu sezonu, Marinko Merdžan kaže da nije smanjivao proizvodnju:

„Od prilike sadili smo isto, pet, šest hektara. Lani je godina kasnila. Svi proizvođači iz bivše Jugoslavije, počeli su berbu praktično u isto vrijeme, čak i Crna Gora i Albanija koje imaju nešto raniju proizvodnju. Sudarili smo se s njima, sve je došlo u istom razdoblju nastao je kaos na tržištu. Ove godine imali smo sreću, ranije smo počeli berbu. Ja sam kamionsku berbu imao već 24. lipnja, a proizvođači koji su probirali, dopremali su lubenice na veletržnicu već od polovice lipnja. Start je bio dobar, lubenica je krenula s 1 - 1,2 marke.

U to vrijeme dominira grčka lubenica, a ona je skupa, pa se uvoz nije isplatio. To je jedan razlog, a drugi je naša lubenica kvalitetom konkurira Grčkoj. Hercegovačka lubenica ima kvalitetu, iz Banjaluke gdje ima lubenice naručuju našu, koja odskače kvalitetom. Naša lubenica je slađa, najkvalitetnija u BiH. Sunce i pjeskovita zemlja daju nam prednost u kvalitetu, a da bi bili prepoznati na tržištu moramo povećati proizvodnu.

Za ozbiljan nastup na tržištu treba nam pedesetak većih proizvođača", kaže Merdžan, te na upit o izvozu nastavlja: „Ima pojedinaca koji su i lani izvozili lubenicu, pokazala se dobro, pa i ove godine postiže cijenu. Ugovara se i to 40 feniga za kasnu proizvodnju! Hercegovačka lubenice ide do Belgije. To je novina, ali i putokaz kojim bi trebali ići. Dakle, imamo kvalitetu kao malo tko u Europi, treba nam veća proizvodnja i organizirani nastup na tržištu. Sa sadašnjom proizvodnjom očekivati nešto više, bilo bi neozbiljno", smatra jedna od vodećih proizvođača lubenica na dolini Neretve.

Očito su visoke temperature potaknule potrošnju lubenica, a time i tražnju, što olakšava plasman. Ne treba se baš zavaravati, svima ne ide glatko, dio manjih proizvođača na veletržnici kraj Čapljine čeka kupce. Međutim, do sada zastoja nije bilo, dojam je ako se toplo ljeto nastavi „lubenica će proći", kako to kažu proizvođači.

Autor : O.C.

Iz kategorije

RIJEŠITE SE ZUBNOG KAMENCA KOD KUĆE: Šest prirodnih metoda za koje vam neće trebati zubar
Poslužite se ovim jednostavnim trikovima i sigurno ćete prorijediti svoje odlaske zubaru.
14.01.2018 - 20:38
ZNANSTVENICI RAZBILI JEDAN OD NAJVEĆIH MITOVA: Evo zašto treba izbjegavati gazirana pića, a razlog nije šećer!
Gazirana pića navode na glad, te su zato zaslađena gazirana pića dvostruko štetna.
08.01.2018 - 19:20
PREHRANA ILI VJEŽBANJE – ŠTO JE VAŽNIJE ZA SKIDANJE KILA? Znanstvenici se napokon složili, svidjet će vam se
I ove godine ista priča. Želite skinuti nekoliko kilograma, a recept već znate napamet: “Jedite pravilno i vježbajte”. Ali što je od toga važnije?
08.01.2018 - 19:18
JE LI ZA VAŠE SRCE BOLJE BITI SOLO ILI U BRAKU? Razlika nije mala, jedni imaju 71 posto veći rizik od infarkta
Dugoročni izgledi za preživljavanje srčanih bolesnika koji su u bračnoj zajednici veći su nego kod razvedenih osoba, udovaca ili udovica te samaca, pokazuje istraživanje.
08.01.2018 - 19:17
BEZ OVIH 5 MINERALA TIJELO NE MOŽE FUNKCIONIRATI: Morate ih skupiti sve, evo u kojim ih namirnicama ima najviše
Minerale bi u organizam trebalo unositi prehranom, no često je to nemoguće, pa nakon duljeg razdoblja dolazi do manjka jednog ili više esencijalnih minerala, kaže nutricionistica Brigitte Zeitlin.
08.01.2018 - 19:15
KAKO ZAUVIJEK PRESTATI PUŠITI: Koliko god banalna bila, jedna je stvar presudna
08.01.2018 - 19:15
Grožđe: 6 razloga zašto ga obavezno jesti
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima.
25.08.2017 - 00:58

Stranice