Lubenice vole dugo toplo ljeto, a hercegovačke stižu do Belgije

....

....

-A A +A

Na sve one manje-više poznate probleme u poljoprivredi kao što su nekontrolirani uvoz, niska kupovna moć stanovništva, ove godine okomile su se i prirodne nedaće, prva je kasni mraz, pa suša, prenosi Radio Čapljina.

Međutim, izgleda da nekim proizvodnjama poput lubenica, suša pogoduje. Govori Marinko Merdžan jedan od vodećih proizvođača lubenice iz doline Neretve:

„Svjetlost i voda, to njoj odgovora, što viša temperatura i više svjetlosti, kod lubenice slador je viši. To je jedinstvena biljka. Visoke temperature potiču i potrošnju. Ove godine kvaliteta i potrošnja su, do sada, išle su ruku pod ruku", naglašava Marinko Merdžan koji je plasmana riješio povezivanjem s domaćim trgovačkim lancem. "Poslujemo s lokalnim trgovačkim lancem. Najveći domaći lanci uglavnom su uvozili, samo je dio kupovao manje količine, u Hercegovine. Preko veletržnice plasira se jedan dio, od Drvara do Trebinja i gore do Jablanice. Pored toga, tu se dogovara i plasman za dalje, utovara naručena roba, ide se i po njivama..."

Osvrćući se na lošu prošlu sezonu, Marinko Merdžan kaže da nije smanjivao proizvodnju:

„Od prilike sadili smo isto, pet, šest hektara. Lani je godina kasnila. Svi proizvođači iz bivše Jugoslavije, počeli su berbu praktično u isto vrijeme, čak i Crna Gora i Albanija koje imaju nešto raniju proizvodnju. Sudarili smo se s njima, sve je došlo u istom razdoblju nastao je kaos na tržištu. Ove godine imali smo sreću, ranije smo počeli berbu. Ja sam kamionsku berbu imao već 24. lipnja, a proizvođači koji su probirali, dopremali su lubenice na veletržnicu već od polovice lipnja. Start je bio dobar, lubenica je krenula s 1 - 1,2 marke.

U to vrijeme dominira grčka lubenica, a ona je skupa, pa se uvoz nije isplatio. To je jedan razlog, a drugi je naša lubenica kvalitetom konkurira Grčkoj. Hercegovačka lubenica ima kvalitetu, iz Banjaluke gdje ima lubenice naručuju našu, koja odskače kvalitetom. Naša lubenica je slađa, najkvalitetnija u BiH. Sunce i pjeskovita zemlja daju nam prednost u kvalitetu, a da bi bili prepoznati na tržištu moramo povećati proizvodnu.

Za ozbiljan nastup na tržištu treba nam pedesetak većih proizvođača", kaže Merdžan, te na upit o izvozu nastavlja: „Ima pojedinaca koji su i lani izvozili lubenicu, pokazala se dobro, pa i ove godine postiže cijenu. Ugovara se i to 40 feniga za kasnu proizvodnju! Hercegovačka lubenice ide do Belgije. To je novina, ali i putokaz kojim bi trebali ići. Dakle, imamo kvalitetu kao malo tko u Europi, treba nam veća proizvodnja i organizirani nastup na tržištu. Sa sadašnjom proizvodnjom očekivati nešto više, bilo bi neozbiljno", smatra jedna od vodećih proizvođača lubenica na dolini Neretve.

Očito su visoke temperature potaknule potrošnju lubenica, a time i tražnju, što olakšava plasman. Ne treba se baš zavaravati, svima ne ide glatko, dio manjih proizvođača na veletržnici kraj Čapljine čeka kupce. Međutim, do sada zastoja nije bilo, dojam je ako se toplo ljeto nastavi „lubenica će proći", kako to kažu proizvođači.

Autor : O.C.

Iz kategorije

Grožđe: 6 razloga zašto ga obavezno jesti
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima.
25.08.2017 - 00:58
ZA ŽENE JE JASNO, ALI ZAR I MUŠKARCIMA? Ova osobina danas je neočekivano seksi i jednima i drugima
O ukusima se ne raspravlja, ali kada je riječ o privlačnim osobinama, kod obaju spolova vrijede ista pravila – iako se kaže da su muškarci i žene s različitih planeta.
25.08.2017 - 00:54
ČINE VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Ovi proizvodi koje svakodnevno kupujete dokazano uzrokuju neplodnost
Kemikalije u raznoraznim vlažnim maramicama i vodicama za ispiranje usta ostavljaju posljedice na zdravlje kojih uopće niste svjesni. Jedna od ozbiljnijih je neplodnost.
25.08.2017 - 00:52
OVO JE PRAVO ARHEOLOŠKO ČUDO: U Jeruzalemu pronašli mozaik jednog od najvažnijih vladara Bizanta
Podni mozaik s grčkim natpisom, star 1500 godina, otkriven je tijekom postavljanja komunikacijskih kablova u jeruzalemskom Starom gradu, a radi se o rijetkom otkriću antičkog artefakta i povijesnog dokumenta u jednom.
25.08.2017 - 00:50
Spektakl s Olujom u srcu i koncert MP Thompsona u izravnom prijenosu na HTV Oscar C
Pogledajte spektakularnu video najavu koncerta Marka Perkovića Thompsona koji će se održati na Dan pobjede 5. kolovoza u Slunju a kojeg će te moći pratiti u programu HTV Oscar C u izravnom prijenosu. U videu se najavljuje dolazak čak 100 tisuća Hrvata.
25.08.2017 - 00:47
UGLEDNI AUSTRALSKI ZNANSTVENIK TVRDI DA JE RIJEŠIO MISTERIJ BERMUDSKOG TROKUTA Nisu vanzemaljci, niti Atlantida, ali niti plinovi metana...
Nakon 70 godina raznih špekulacija i teorija zavjera o misteriju Bermudskog trokuta, australski znanstvenik Karl Kruszelnicki tvrdi da zna što se dogodilo sa brodovima i zrakoplovima koji su netragom nestali.
29.07.2017 - 23:27
Wizz Air razmatra uvođenje letova za Mostar
Wizz Air planira daljnje jačanje svoje prisutnosti u bivšoj Jugoslaviji u narednom periodu s dodatnim letovima za Skoplje i Podgoricu, kao i potencijalno nove rute za Mostar.
29.07.2017 - 16:59

Stranice