Nije više moguće u BiH legalno prisluškivati neograničeno dugo

....

....

-A A +A

Priča oko usvajanja izmjena Zakona o kaznenom postupku BiH konačno je završena, i to u jeku predizborne kampanje. Nakon Doma naroda jučer je i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na žurnoj sjednici usvojio izmjene i dopune ovog zakona, na čemu su posebno inzistirali međunarodni dužnosnici, piše Večernji list BiH.  

Za ovakav zakon glasovali su zastupnici skoro svih klubova, a izuzetak je SNSD, čiji zastupnici nisu ni nazočili jučerašnjem zasjedanju poručivši tek kako SNSD u državnom tijelu zakonodavne vlasti participira kao oporbena politička stranka. 

Istekao rok 

- SNSD neće biti dopuna nikome na razini BiH. SNSD vodi odgovornu politiku i pitanje za one koji misle da jesu vlast na razini BiH je imaju li većinu i mogu li danas imati kvorum - izjavio je pred početak sjednice šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Staša Košarac. Ispostavilo se da većine ima jer su 34 zastupnika glasovala za spomenute zakonske izmjene koje su bile nužne nakon što je Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Borjane Krišto, proglasio određene odredbe dosadašnjeg Zakona o kaznenom postupku BiH neustavnim. Rok Ustavnog suda za provedbu odluke u vezi s ovim zakonom istekao je još u prosincu prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao Parlamentu BiH za usklađivanje zakona s ovom odlukom.

Jučer je tako Zastupnički dom pokazao najveću učinkovitost u protekle četiri godine mandata, što je svojevrsni paradoks ako se zna da smo usred predizborne kampanje. Borjana Krišto je kazala da je usvojenim izmjenama učinjeno da su odredbe precizirane i da tužitelji mogu raditi legalno i bez mogućnosti zloupotrebe posebnih istražnih radnji i okončanja istraga. No, kada je riječ o učinku aktualnog saziva Parlamenta u cjelokupnom mandatu, Krišto kaže kako je rad Parlamenta bio obilježen demagogijom i populizmom. Moglo se, kaže, učiniti puno više, ali istodobno je upozorila da se treba promatrati pojedinačan rad zastupnika i klubova. 

Specifična situacija 

Ističe da nisu ispunjene određene reforme zbog kojih bi BiH bila u puno boljoj situaciji te se nada kako će to biti urađeno u predstojećem mandatu. Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić, pak, smatra da je državni Parlament imao specifičnu situaciju jer je veći dio svog mandata radio bez skupštinske većine.

- Osim na samom početku funkcioniranja, praktički nije postojala skupštinska većina i točke su se suštinski dogovarale ad hoc. Prema tome, na kraju mogu reći da u takvim uvjetima mogu zahvaliti kolegama što su bili koliko-toliko konstruktivni iako smo prisustvovali i višemjesečnim bojkotima nazočnosti sjednicama - ocijenio je Bosić.

Autor : O.C.

Iz kategorije

HOTEL ERO U VLASNIŠTVU VLADE HNŽ
Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje danas su  potpisali Ugovor o primopredaji hotela ''Ero'' u vlasništvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.
16.10.2018 - 14:52
"HS Product" tvornica oružja iz Karlovca želi opremati Oružane snage BiH
"Ovo će biti od velike koristi onima koji trebaju pješačko naoružanje", kazala je Pendeš podsjetivši na stroge odredbe zakona o javnim nabavama u BiH koje propisuju jasne uvjete za kupnju takve opreme. 
16.10.2018 - 14:48
Gorivo u RS ponovo poskupjelo, u FBiH još nema rasta cijena
Očekuje se da do kraja tjedna gorivo i plin na benzinskim pumpama u RS budu skuplji za ukupno pet feninga po litru, dok distributeri naftnih derivata u FBiH za sada nisu podnijeli zahtjeve za korekciju cijena na svojim pumpama.
27.09.2018 - 19:22
RUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA Sergej Lavrov stigao u BiH
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je sinoć doputovao u Bosnu i Hercegovinu, danas će u Sarajevu razgovarati s vrhom države o suradnji BiH i Rusije. Kako je najavio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, glavna tema razgovora bit će ekonomska suradnja.
21.09.2018 - 12:22
ZDRAVSTVU DODATNIH 3 MILIJUNA KM GODIŠNJE
Na 86. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, nastavljajući aktivnosti osiguranja dodatnih sredstava zdravstvenim ustanovama, usvojila Prijedlog Izmjena i dopuna Financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu.
21.09.2018 - 12:14
SCM sa županijskom vladom nastoji poboljšati uvjete boravka studenata
Predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u četvrtak ravnatelja Studentskog centra Mostar Dragana Mikulića.
20.09.2018 - 14:28
Mostar: Nove prilike za podršku poljoprivrednicima
U prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru u četvrtak je održana info sesija o osmom javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava u Projektu razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) u organizaciji USAID-a i Vlade Švedske.
20.09.2018 - 14:26

Stranice