Erdogan stiže u Njemačku uz jake mjere sigurnosti ,najavljeni i prosvjedi

....

....

-A A +A

Usprkos napetostima, Berlin i Ankara grčevito rade na popravljanju odnosa u vrijeme kada se Erdogan otvoreno spori s američkim predsjednikom.

urski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je doputovao u Njemačku u kontroverznu trodnevnu državnu posjetu za koju se obje strane nadaju da će pomoći u obnovi odnosa koji su narušeni u posljednjim godinama. Veze između dvije NATO saveznice narušene su kada je Erdoganova vlada uhitila desetke tisuća ljudi u masovnim čistkama nakon propalog pokušaja puča iz 2016. godine, od kojih su neki njemački državljani. Kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja dom za tromilijunsku tursku zajednicu, u više je navrata isticala značaj dobrih odnosa s Ankarom, partnerom na koga se oslanja kako bi joj pomogao u suzbijanju priliva migranata u Europu. Iako se brojna politička pitanja navijaju nad posjetom, također se spomalja i sjenka nogometnog sporenja. Turska i Njemačka u ogorčenoj su utrci za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva u 2024., dok se objava dobitnika kandidature očekuje nekoliko sati po Erdoganovom dolasku. Mjere sigurnosti pojačane su u njemačkoj prijestolnici, gdje će Erdogana dočekati na aerodromu Tegel demonstranti koji se zalažu za slobodu tiska iz grupe Novinari bez granica. Na tisuće Erdoganovih kritičara najavilo je izaći na ulice Berlina i gradova širom Njemačke kako bi prosvjedovali protiv brojnih pitanja od turske reputacije na polju ljudskih prava do ofanzive protiv kurdske milicije u Siriji. Erdogan je izjavio da će iskoristiti posjetu kako bi poboljšao odnose dviju zemalja i također da izvrši pritisak na Njemačku da intenzivira borbu protiv "terorističkih grupa" kao što su Radnička partija Kurdistana (PKK) i pokret muslimanskog imama Fetullaha Gulena koga Ankara optužuje za propali puč. Usprkos napetostima, Berlin i Ankara grčevito rade na popravljanju odnosa u vrijeme kada se Erdogan otvoreno spori s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i turska ekonomija je u rapidnom padu. Postupno približavanje započelo je nakon što je njemačko-turski novinar Deniz Yucel oslobođen u veljači, dok je novinarki Mesale Tolu također dopušteno da se vrati u Njemačku prošlog mjeseca. Oboje se još suočavaju s optužbama vezanim za terorizam u Turskoj. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dočekat će Erdogana - u prvoj službenoj posjeti Njemačkoj otkako je postao predsjednik države u 2014. -uz vojne počasti i na državnoj večeri u palači Bellevue u petak - dok je nekolicina opozicionih političara najavila bojkot turskog čelnika. Tijekom boravka u Njemačkoj on će se također sastati dva puta s Merkel radi razgovora za koje se očekuje da će biti posvećeni sirijskom sukobu. Erdogan će u subotu otputovati u Koeln kako bi otvorio jednu od najvećih europskih džamija, čiju je gradnju financirala organizacija Ditib koju kontrolira Ankara, prenosi AFP. 

Autor : O.C.

Iz kategorije

Google za svoj 20. rođendan pušta ljude, preko Street Viewa, da uđu u garažu u kojoj je sve počelo
Garaža u Kaliforniji izgleda onako kako je izgledala kada su u njoj počeli raditi Larry Page i Sergey Brin-
27.09.2018 - 18:43
Kaos u Klagenfurtu: Bosanci se potukli, pa napali, ugrizli i ozlijedili policajce
U nedjelju navečer, oko 20.30 sati, prava drama odvijala se ispred zgrade stambenog kompleksa u St. Peteru, 10. okrugu austrijskog Klagenfurta.
18.09.2018 - 14:33
U Irskoj zaradi 500 eura tjedno: 'Posao nije težak, a jako je dobro plaćen'
Nedeljko Lukačić jedan je od tisuća Hrvata koji su sreću potražili u Irskoj. Za odlazak se odlučio nakon što je odustao od vođenja kafića kojeg je imao dvije godine.
18.09.2018 - 14:32
DOK VAS SMRT NE RASTAVI: Na vrijeme prepoznajte ove znakove i spriječite razvod braka
Harmonični brakovi počivaju na međusobnom razumijevanju i komunikaciji. Razgovarajte o svemu i rješavajte stvari odmah, a potom zaboravite nesuglasice i krenite dalje.
22.06.2017 - 00:21
PRIPREMATE SE ZA LJETOVANJE? Ovo morate znati o vrlo neugodnoj pojavi koja vas može zadesiti
Ljeto je godišnje doba koje donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no jednako tako sa sobom nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, od kojih su među najčešćim inajneugodnijim crijevne infekcije.
22.06.2017 - 00:19
VLADE ŠIROM EU KRENULE U BORBU PROTIV DEBLJINE: Slatkiši uskoro dolaze sa slikama dijabetesa?
Širom Europske Unije vlasti počinju koristiti sve restriktivnije mjere pri prodaju hrane i pića u svrhu smanjivanja pretilosti.
22.06.2017 - 00:17
OVAJ SUSTAV ZAUSTAVLJA SVE NEREDE: Noćna mora huligana i nasilnih prosvjednika stiže iz Slovačke
Slovački proizvođač definira ga kao ‘sustav napravljen za kontrolu nemira na ulicama i urbaniziranim područjima i zaštitu postrojbi za provedbu zakona u akciji gdje je potrebno održati mir’.
07.06.2017 - 18:47

Stranice