SVE ŠTO STE ZNALI JE KRIVO: Srušili mit o vitaminu C u kojeg slijepo vjerujemo zadnjih 40 godina

....

....

-A A +A

Ako vas je uhvatila prehlada, vjerojatno puno čujete od bližnjih kako biste trebali uzeti nešto vitamina C. I to bez obzira radilo se o nadomjestcima, narančama ili iscijeđenom limunu.

No cijela ta priča o vitaminu C koji liječi prehladu je mit, piše Mirror.

 

Kriv je nobelovac

 

Sve je počelo još u 70-tima kada je američki znanstvenik i nobelovac Linus Pauling otkrio navodno čudotvorne sposobnosti ovoga vitamina te je objavio i knjigu o tome.

Njegov literarni uradak ‘Vitamin C i prehlada’ postao je ogroman hit, a Pauling je nastavio propovjedati o koristima Vitamina C sve do svoje smrti 1994. godine.

No ne postoje pravi klinički dokazi da će vam, nakon što se najedete mandarina, prestati curiti nos, niti da vam grlo više neće biti nateknuto.

Neke su studije pronašle dokaze kako bi redovito korištenje vitamina C moglo skratiti trajanje prehlade, ali ne ako ih počnete uzimati tek nakon izbijanja prehlade.

Kad dobijte prehladu vitamnin C ne pomažeFoto: Sasha_Suzi/Thinkstock

Druge su pronašle povezanost između svakodnevnog uzimanja i nižeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, no najviše ih nije pronašlo apsolutno nikakvu povezanost.

Povećano uzimanje je – beskorisno

Štoviše, vitamini topljivi u vodi samo će proći kroz vaše tijelo ako odlučite povećati dozu. Najviše što ćete dobiti od povećanog konzumiranja vitamina C je pjenušavi urin.

Jasno, ako patite od stvarnog nedostatka vitamina onda nije loše uzimati nadomjestke, ili naranče ili limune, ali za većinu to neće imati nikakvog učinka.

Autor : O.C.

Iz kategorije

DOK VAS SMRT NE RASTAVI: Na vrijeme prepoznajte ove znakove i spriječite razvod braka
Harmonični brakovi počivaju na međusobnom razumijevanju i komunikaciji. Razgovarajte o svemu i rješavajte stvari odmah, a potom zaboravite nesuglasice i krenite dalje.
22.06.2017 - 00:21
PRIPREMATE SE ZA LJETOVANJE? Ovo morate znati o vrlo neugodnoj pojavi koja vas može zadesiti
Ljeto je godišnje doba koje donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no jednako tako sa sobom nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, od kojih su među najčešćim inajneugodnijim crijevne infekcije.
22.06.2017 - 00:19
VLADE ŠIROM EU KRENULE U BORBU PROTIV DEBLJINE: Slatkiši uskoro dolaze sa slikama dijabetesa?
Širom Europske Unije vlasti počinju koristiti sve restriktivnije mjere pri prodaju hrane i pića u svrhu smanjivanja pretilosti.
22.06.2017 - 00:17
OVAJ SUSTAV ZAUSTAVLJA SVE NEREDE: Noćna mora huligana i nasilnih prosvjednika stiže iz Slovačke
Slovački proizvođač definira ga kao ‘sustav napravljen za kontrolu nemira na ulicama i urbaniziranim područjima i zaštitu postrojbi za provedbu zakona u akciji gdje je potrebno održati mir’.
07.06.2017 - 18:47
VIDEO: PORSCHEOM pobjegao naoružanom otmičaru
Evo razloga zašto je loša ideja voziti Porsche 911 na ulicama Johannesburga, najnaseljenijeg grada Južnoafričke Replublike u kojoj otmičari dnevno otmu oko 40 automobila.
18.05.2017 - 20:04
ZRAČENJE MOBITELA: Saznajte spada li vaš mobitel među one koji vam mogu naškoditi
Duga izloženost elektromagnetskom zračenju sa sobom nosi posljedice. Je li zračenje mobitela štetno za zdravlje još nije potpuno dokazano, kao niti da ne šteti.
10.04.2017 - 18:31
MESO MAJMUNA, PSA I ŠIŠMIŠA TRAŽENO JE NA OVOJ TRŽNICI: U Indoneziji pokrenuta kampanja za zaštitu ovih ugroženih vrsta
U udaljenom kutku Indonezije, među vulkanima i gustim džunglama, majmuni makaki često su na meti lovaca – kako bi bili pojedeni, piše 
04.04.2017 - 13:52

Stranice