VLADE ŠIROM EU KRENULE U BORBU PROTIV DEBLJINE: Slatkiši uskoro dolaze sa slikama dijabetesa?

....

....

-A A +A

Širom Europske Unije vlasti počinju koristiti sve restriktivnije mjere pri prodaju hrane i pića u svrhu smanjivanja pretilosti.

No te mjere zabrinjavaju trgovce koji tvrde da će im to samo stvoriti nove prepreke na jedinstvenom tržištu EU-a, piše Glas Slavonije.

 

Duhanski stil

Još prjie šest godina Svjetska je zdravstvena organizacija obećala borbu protiv pretilosti djece u ‘duhanskom stilu’. Kampanja protiv cigareta, koja se sastojala od visokih poreza na duhanske proizvode, kao i od propisa o uporabi duhana i reklamiranju, dala je rezultate prilikom smanjenja broja pušača, te je pokazala kako bi to mogao biti i način za rješavanje problema pretilosti.

Brojne su europske zemlje počele provoditi restriktivne mjere u prodaji i marketingu hrane i pića kako bi provele zdravstvene politike. Danski ‘porez na masnoće’ bio je prvi takve vrste u svijetu. No u međuvremenu je ipak ukinut, i to zbog problema koje je stvarao u trgovini s Njemačkom.

Iako se ciljevi regulacije javnog zdravlja smatraju legitimnima, istovremeno se postavlja pitanje o granicama javne intervencije.

“Regulator ima istinski interes za javno zdravstvo. Stoga može ograničiti dostupnost proizvoda, povećati porez i ograničiti marketing i komunikaciju”, izjavio je Lucas Boudet, generalni direktor Europske udruge za standardiziranje oglašavanja.

Ograničavanje izbora

S druge strane, poduzetnici su zabrinuti sužavanjem izbora potrošačima. “Nemoguće je da trgovci koji posluju diljem Europe znaju gdje je što zabranjeno i na koji su način ograničeni”, izjavila je tako Susanne Czech, glavna predstavnica europskih maloprodajnika (ERTT), trgovinske skupine koja okuplja izvršne direktore maloprodajnih divova kao što su Tesco, Lidl, Ikea i Marks & Spencer.

Trenutno se većina ograničenja u EU primjenjuju na alkoholne i duhanske proizvode, no sve se više šire i na druge, upozorava Czech, navodeći novi porez na šećer koji se uvodi u Španjolskoj te pristojbe za gazirana i zašećerena pića koje se ove godine uvode u Velikoj Britaniji. “Razumijemo da moraju postojati neka ograničenja u interesu javnog zdravlja i javnog reda. Ali želimo ponuditi izbor potrošačima”, rekla je Czech, koja je upozorila kako nacionalna ograničenja u vezi s prodajom i marketingom stvaraju nove prepreke jedinstvenom tržištu, što je jedan od temelja Europske unije.

“Te mjere stvaraju neravnoteže i prepreke jedinstvenom tržištu, ometajući unutarnju EU i međunarodnu trgovinu”, izjavila je Florence Ranson, direktorica za komunikacije u FoodDrinkEurope.

Neki smatraju kako je važno kupcima omogućiti što veći izbor hraneFoto: JFsPic/Thinkstock

 

Pandemija pretilosti

Ali definitivno postoji i potreba rješavanja pretjeranog rasta broje ljudi s pretjeranom količinom kila, što je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala ‘pandemijom pretilosti’.

Tako se već polovica građana EU smatra prekomjerno teškima, a kronične bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti su u porastu, te prijete ugrožavanjem bolesnog gospodarstava EU-a velikim teretom na zdravstvene sustave.

Ali jako malo vlada u EU ima sveobuhvatnu strategiju za smanjenje pretilosti. A ako ništa ne bude učinjeno, osobito u borbi protiv pretilosti među mladima, zdravstveni će troškovi samo rasti.

Europska organizacija potrošača (BEUC) pozvala je prehrambene tvrtke da prestanu koristiti likove iz crtanih filmova kako bi promovirali nezdravu hranu za djecu.

Radi se o jednom od rastućih trendova u oglašavanju usmjerenog na djecu. Europska je komisija do sada je imala ambivalentnu poziciju glede ograničenja tržišnog natjecanja koja se primjenjuju na nezdravu hranu i piće, a osobito što se tiče poreza. Naime, dok porezi na šećer, masnoće ili sol izazivaju smanjenje potrošnje, oni također potiču potrošače da se opredjeljuju za jeftinije proizvode, koji su često i lošije kvalitete.

Autor : O.C.

Iz kategorije

Erdogan stiže u Njemačku uz jake mjere sigurnosti ,najavljeni i prosvjedi
Usprkos napetostima, Berlin i Ankara grčevito rade na popravljanju odnosa u vrijeme kada se Erdogan otvoreno spori s američkim predsjednikom.
27.09.2018 - 19:16
Google za svoj 20. rođendan pušta ljude, preko Street Viewa, da uđu u garažu u kojoj je sve počelo
Garaža u Kaliforniji izgleda onako kako je izgledala kada su u njoj počeli raditi Larry Page i Sergey Brin-
27.09.2018 - 18:43
Kaos u Klagenfurtu: Bosanci se potukli, pa napali, ugrizli i ozlijedili policajce
U nedjelju navečer, oko 20.30 sati, prava drama odvijala se ispred zgrade stambenog kompleksa u St. Peteru, 10. okrugu austrijskog Klagenfurta.
18.09.2018 - 14:33
U Irskoj zaradi 500 eura tjedno: 'Posao nije težak, a jako je dobro plaćen'
Nedeljko Lukačić jedan je od tisuća Hrvata koji su sreću potražili u Irskoj. Za odlazak se odlučio nakon što je odustao od vođenja kafića kojeg je imao dvije godine.
18.09.2018 - 14:32
DOK VAS SMRT NE RASTAVI: Na vrijeme prepoznajte ove znakove i spriječite razvod braka
Harmonični brakovi počivaju na međusobnom razumijevanju i komunikaciji. Razgovarajte o svemu i rješavajte stvari odmah, a potom zaboravite nesuglasice i krenite dalje.
22.06.2017 - 00:21
PRIPREMATE SE ZA LJETOVANJE? Ovo morate znati o vrlo neugodnoj pojavi koja vas može zadesiti
Ljeto je godišnje doba koje donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no jednako tako sa sobom nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, od kojih su među najčešćim inajneugodnijim crijevne infekcije.
22.06.2017 - 00:19
OVAJ SUSTAV ZAUSTAVLJA SVE NEREDE: Noćna mora huligana i nasilnih prosvjednika stiže iz Slovačke
Slovački proizvođač definira ga kao ‘sustav napravljen za kontrolu nemira na ulicama i urbaniziranim područjima i zaštitu postrojbi za provedbu zakona u akciji gdje je potrebno održati mir’.
07.06.2017 - 18:47

Stranice