ZRAČENJE MOBITELA: Saznajte spada li vaš mobitel među one koji vam mogu naškoditi

....

....

-A A +A

Duga izloženost elektromagnetskom zračenju sa sobom nosi posljedice. Je li zračenje mobitela štetno za zdravlje još nije potpuno dokazano, kao niti da ne šteti.

Prema nekim istraživanjima, zračenja mogu uzrokovati nesanicu, druga istraživanja tvrde da je nuspojava dugoročne uporabe mobitela neplodnost, pa čak i karcinom.

 

 

Zakonodavstva mnogih zemalja preporučuju da se mobiteli zabrane djeci mlađoj od 12 godina, ili da se koriste za pozive bez slušalica. Izraelsko zakonodavstvo je primjerice ozbiljno razmatralo stavljanje zdravstvenih upozoravajućih poruka na mobitele kakve imamo na kutijama za cigarete, dok je u nekoliko iniciran prijedlog da se zabrani Wi-Fi veza u školama i sličnim ustanovama.

Što kažu istraživanja o zračenju mobitela

Znanstvena analiza objavljena potkraj 2010.godine je pokazala mehanizme i utjecaje zračenja na živo tkivo i DNK. U zaključku tog istraživanja stoji kako DNK reagira na zračenja iz okoliša te da je povećanje zračenja mobitela i drugih uređaja siguran razlog u povećanju kancerogene epidemiologije. Što bi značilo da su razlog povećanja broja kancerogenih oboljenja različita zračenja iz okoliša koja su oštetila i još uvijek oštećuju naš DNK.

Istraživanje provedeno u 13 zemalja pokazalo je kako se rizik od dobivanja raka mozga povećava za 40% u slučaju da korisnici provedu telefonirajući više od 1640 sati.

Tim iz Švedske je u neovisnom istraživanju iz 2007., godine objavio kako je otkriveno da se rizik od dobivanja raka povećava za 540% ako se mobilni telefoni koriste više od 2000 sati. Profesor Lennart Hardell iz Švedske svojim istraživanjem je otkrio kako osobe koje su počele koristiti mobitel kao tinejdžeri imaju 400-500% veću mogućnost od razvijanja raka mozga u dobi od 20-30 godine.

Čak je i Svjetska zdravstvena Organizacija zračenje mobitela svrstala u kancerogeno zračenje. Smatra se kako u svijetu postoji više od šest milijardi korisnika mobilnih telefona, što je više od 87% ljudske populacije.

Po specifičnoj stopi apsorpcije (SAR), uređaji koji imaju najmanje zračenje :

 • Samsung Galaxy Note – 0.19
 • Samsung Galaxy Note 2 – 0.28
 • Samsung Galaxy Mega – 0.321
 • Samsung Galaxy A5 – 0.65
 • Microsoft Lumia 535 – 0.46
 • Samsung Gusto 3- 0.53
 • Microsoft Lumia 535 Dual SIM
 • Micromax Unite 3 – 0.20
 • Samsung Galaxy Grand Neo Plus – 0.374
 • LG 450 – 0.36
 • Samsung Jitterbug 5 – 0.40
 • LG A380 – 0.41
 • LG G3 Beat – 0.46

Uređaji koji imaju najveće zračenje:

 • BlackBerry Curve 9320 – 1.56
 • HTC Desire X – 1.59
 • Motorola V50 – 1.19
 • Nokia 105 – 1.48
 • Nokia 8810 – 1.14
 • Nokia Asha 503 – 1.44
 • Samsung S300 – 1.14
 • Sony Ericsson Z1010 – 1.41

Uz to, na listu mobitela koji najviše zrače dolaze gotovo svi Appleovi uređaji od iPhonea 3GS do najnovijeg uređaja.

Kako u svakodnevnom životu smanjiti zračenje mobitela
Premda zračenje ne možemo u cijelosti izbjeći, možemo smanjiti izloženost odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima. Ove korake možete poduzeti kako biste smanjili i izbjegli zračenje mobitela:
Mobitel koristite samo za važnije pozive.
Smanjite mogućnost zračenja mobitela korištenjem slušalica sa žicom
Što češće možete, koristite zvučnik na mobitelu i što manje prislanjajte mobitel na uho
Mobitel naslonite na uho tek kada se osoba na drugoj liniji javi. Mobiteli prilikom povezivanja koriste najveću količinu energije za dobivanje i slanje signala.
Mobitel nemojte nositi u džepu.
Umjesto poziva šaljite tekstualne poruke.
Ne držite mobitel pored jastuka. Umjesto da vas mobitel budi, koristite budilicu.
Povežite se na Wi-Fi kada god je to moguće.
Kupujte mobitele koji manje zrače.
S obzirom na to da su istraživanja pokazala da dugoročna korištenja mobitela mogu uzrokovati biološku štetu, očito je kako većina proizvođača telefona sve više prepoznaje važnost toga da smanje zračenje mobitela koje proizvode.

Autor : O.C.

Iz kategorije

DOK VAS SMRT NE RASTAVI: Na vrijeme prepoznajte ove znakove i spriječite razvod braka
Harmonični brakovi počivaju na međusobnom razumijevanju i komunikaciji. Razgovarajte o svemu i rješavajte stvari odmah, a potom zaboravite nesuglasice i krenite dalje.
22.06.2017 - 00:21
PRIPREMATE SE ZA LJETOVANJE? Ovo morate znati o vrlo neugodnoj pojavi koja vas može zadesiti
Ljeto je godišnje doba koje donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no jednako tako sa sobom nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, od kojih su među najčešćim inajneugodnijim crijevne infekcije.
22.06.2017 - 00:19
VLADE ŠIROM EU KRENULE U BORBU PROTIV DEBLJINE: Slatkiši uskoro dolaze sa slikama dijabetesa?
Širom Europske Unije vlasti počinju koristiti sve restriktivnije mjere pri prodaju hrane i pića u svrhu smanjivanja pretilosti.
22.06.2017 - 00:17
OVAJ SUSTAV ZAUSTAVLJA SVE NEREDE: Noćna mora huligana i nasilnih prosvjednika stiže iz Slovačke
Slovački proizvođač definira ga kao ‘sustav napravljen za kontrolu nemira na ulicama i urbaniziranim područjima i zaštitu postrojbi za provedbu zakona u akciji gdje je potrebno održati mir’.
07.06.2017 - 18:47
VIDEO: PORSCHEOM pobjegao naoružanom otmičaru
Evo razloga zašto je loša ideja voziti Porsche 911 na ulicama Johannesburga, najnaseljenijeg grada Južnoafričke Replublike u kojoj otmičari dnevno otmu oko 40 automobila.
18.05.2017 - 20:04
SVE ŠTO STE ZNALI JE KRIVO: Srušili mit o vitaminu C u kojeg slijepo vjerujemo zadnjih 40 godina
Ako vas je uhvatila prehlada, vjerojatno puno čujete od bližnjih kako biste trebali uzeti nešto vitamina C. I to bez obzira radilo se o nadomjestcima, narančama ili iscijeđenom limunu.
10.04.2017 - 18:34
MESO MAJMUNA, PSA I ŠIŠMIŠA TRAŽENO JE NA OVOJ TRŽNICI: U Indoneziji pokrenuta kampanja za zaštitu ovih ugroženih vrsta
U udaljenom kutku Indonezije, među vulkanima i gustim džunglama, majmuni makaki često su na meti lovaca – kako bi bili pojedeni, piše 
04.04.2017 - 13:52

Stranice